Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Автоспорт
| Обновлено 26 мая 2013, 21:33
7416
25

Гран При Монако: Росберг побеждает вопреки всему! +ВИДЕО

Компанию Нико на подиуме составили пилоты Red Bull

| Обновлено 26 мая 2013, 21:33
7416
25
Гран При Монако: Росберг побеждает вопреки всему! +ВИДЕО

 

Монако є Монако. Тут і тільки тут завжди в кожному повороті відбувається перевірка гоночної майстерності, витримки та концентрації пілота. Якщо бодай на мить ти розслабився – сталеві відбійники з радістю готові прийняти гонщика у свої жорсткі обійми. Чергова гонка вулицями Монако не стала винятком – Феліпе і Ромен за чотири дні так і не знайшли спільної мови з машиною й трасою, а тому на фінішний прапор, якщо і позирали, то тільки по телевізору і без жодної радості від цього. Але стали не єдиними жертвами найтехнічношої траси в сучасній Формулі 1.

А все найцікавіше починалося ще вчора. Під час третьої практики Масса перед першим поворотом не зумів розминутися зі стіною, після чого на виході з Sainte Devote його Ferrari остаточно перетворилася на кілька центнерів карбоново-металевого брухту, відновити який до початку кваліфікації механікам просто забракло часу. Сама ж кваліфікація подарувала чимало інтриги, адже починалася під акомпанемент дощу – хіба буває щось більш цікаве й екстремальне ніж гонки в Монако на мокрому асфальті?! Проте, дощ вщух, траса поступово підсохла, так і не вплинувши остаточно на розстановку в пелотоні, особливо  в третій частині кваліфікації.

Пілоти Mercedes знову стали найкращими, зайнявши перший ряд стартового поля, в той час як другий, хіба що трошки несподівано окупували Феттель з Веббером, і тільки за двома машинами Red Bull в гонку вирушали Ряйкконен і Алонсо. Всі фаворити чемпіонату практично в унісон говорили, що від Mercedes варто навіть у гоночному режимі чекати сильного виступу, але все-одно такі заяви зі стану Red Bull, Ferrari та Lotus звучали більшою мірою як комплімент суперникам, які обов’язково матимуть проблеми з шинами під час гоночної дистанції. А шини компанія Pirelli вже традиційно привезла найбільш м’які з існуючих у її виробничій лінійці – Soft і SuperSoft. Як виявилося пізніше – проблеми якщо й мали місце, то вони були аж ніяк не більшими ніж у решти записних фаворитів. Тільки четверо пілотів для початку гонки обрали більш жорстку м’яку гуму – це були Ріккардо, Грожан, Гутьєррес і Масса, боліди решти пілотів були взуті у комплекти SuperSoft.

Старт гонки в Монако – це завжди одне з найбільш очікуваних і цікавих видовищ, яке нерідко завершується появою машини безпеки на трасі, і яке часто залишається аж до завершення гонки найцікавішим її епізодом. Але не сьогодні. Після того як червоні вогні світлофорів згасли, все було в рамках розумного – жодної серйозної колізії, яка б спричинила необхідність виїзду Бернда Майландера. В першій десятці тільки Баттон зумів відіграти позицію у Сутіла, решта пілотів зберегли свої стартові позиції.

Дует пілотів Mercedes, які знали, що Росс Брон дав повну свободу дій обом, зберегли своє лідерство, причому сам старт у Ніко вийшов не найкращим. Було добре видно, що він на розгоні трошечки забарився – цього, можливо було б достатньо для Феттеля на будь-якій іншій трасі, але не тут. Після цього на наступні два десятки кіл над трасою нависла традиційна для Монако напруга й інтрига – чи знадобиться Mercedes зайвий піт-стоп, щоб втамувати голод ласого до гуми шасі W04, чи зможуть лідери обігнати один одного за рівних умов на необгінній в цілому трасі, чи з’явиться автомобіль безпеки. На всі питання відповіді були отримані трохи згодом і у різний час.

В самому ж пелотоні ситуація поступово стабілізувалася, машини потрохи розтягувалися на трасі, утворюючи кілька різних груп. Одну з них очолював Фернандо Алонсо, який не міг підтримувати темп лідерів і поступово  відставав від них. За спиною іспанця вели жваву боротьбу Баттон, Перес, Сутіл і Вернь. Причому найгарячішим було протистояння між напарниками по McLaren – спочатку Перес обігнав Баттона, зрізавши при цьому шикану в 10-му повороті, а потім повернув позицію напарнику.

Гострі враження усім учасникам міг подарувати Шарль Пік, машина якого повільно повзла в бокси, а за кілька десятків метрів від піт-лейн наказала довго жити, запалавши в Rascasse жовтогарячим полум’ям, вогонь маршали загасили швидко, а француз пішки повернувся в бокси.

Коли перша третина дистанції добігала кінця пілоти почали планово з’являтися на піт-лейн, де на них чекали механіки з новими комплектами шин. Хвилю піт-стопів відкрив Веббер на 26-му колі, після чого за австралійцем потягнулися й інші. Ряйкконен, Баттон і Масса – на 27-му, Алонсо – на 29-му.

І тут Феліпе примудрився повторити свій невдалий учорашній досвід – наприкінці стартової кривої бразилець врізався у відбійник лівим боком машини, після чого вже неконтрольований болід влетів у стіну з зовнішнього боку першого повороту. Аварія була майже ідентичною тій, у яку Масса потрапив вчора під час практики – те саме місце, таке ж блокування коліс, і навіть рейки відбійника ще явно пам’ятали присмак карбону, відлитого в Маранелло і пофарбованого у червоний…

Невідомо скільки зірок за системою EuroNCAP отримала б Ferrari, але Масса двічі довів, що рівень безпеки сучасний формульних болідів знаходиться на дуже високому рівні. Сам же бразилець був доставлений в медичний центр для проходження більш детального обстеження – дві такі аварії це вам не жарти, здоров’я однозначно набагато важливіше.

Практично одразу в бокси вирушив Феттель, якого на виїзді з піт-лейн упіймав автомобіль безпеки – червоні уламки треба було оперативно й безпечно прибрати з першого повороту. Звісно в таких випадках масова хвиля піт-стопів стає абсолютно звичним явищем, і можна тільки поспівчувати тим пілотам, які змушені чекати поки механіки обслужать їх напарників. Зокрема, так сталося в боксах Mercedes – поки Росбергу міняли шини, Хемілтон втрачав дорогоцінні секунди, яких виявилося вдосталь, щоб британець після повернення на трасу опинився вже позаду пари Red Bull.

Покатавшись за спиною срібного Mercedes SLS, тільки на 39-му колі пелотон повернувся у бойовий режим, який, щоправда, нічого принципово нового не приніс – Росберг залишився лідером не залишивши жодного шансу Феттелю, а Веббер утримав Хемілтона позаду себе. Було добре видно протягом усієї гонки, що Алонсо почувається не в своїй тарілці – Фернандо не міг підтримувати темп лідерів і стримував більш швидких Баттона, Переса і Сутіла. А тим часом у протистоянні двох напарників по McLaren вперед знову вийшов мексиканець, який скористався з невдалої спроби Баттона обігнати Алонсо.

І тільки здавалося, що гонка набуде свої звичних як для Монако рис, як одразу поквап Чілтона разом з небажанням Мальдонадо відступити зіграли ще одну визначну арію цьогорічної вистави на Лазуровому узбережжі. Пілоти Williams і Marussia не поділили трасу в районі Басейну, і болід венесуельця влетів у захисний бар’єр, видозмінивши при цьому конфігурацію самої траси. Тут уже однією машиною безпеки справа не обійшлася – над трасою замайоріли червоні прапори – гонку зупинили для того, щоб прибрати уламки і відновити бар’єр.

На щастя з самим Пастором нічого страшного не сталося і він на своїх двох дістався боксів. А пауза в гонці затягнулася на 25 хвилин – порівняно з Малайзією-2009, Кореєю-2011 або Канадою-2011, можна сказати, що не затягнулася взагалі.

Під час зупинки команда повідомила Алонсо, що Переса необхідно пропустити – це була відповідь на дії іспанця, який захищаючи позицію від атаки Чеко зрізав шикану 10-го повороту. Обличчя дворазового чемпіона було один з найбільш похмурих серед усіх присутніх на стартовому полі. Воно й не дивно – іспанець розраховував боротися за перемогу або подіум в гіршому випадку, відігравати відставання від Феттеля, а натомість застряг у другій половині десятки – приємного мало.

Черговий рестарт обійшовся без несподіванок і змін в лідерській групі, стабільність – це ще одна ознака Монако. Згодом Сутіл у шпильці 6-го повороту знайшов шпаринку й просочився повз здивованого Баттона, ще через п’ять кіл Адріан так само елегантно об’їхав і Фернандо.

Як не дивно, але проблем з гумою на машинах Mercedes видно не було. Більше того, Росберг зумів відірватися від Феттеля, на п’яти якому наступав Марк. Та й узагалі між усіма пілотами з 2-ї по 12-ту позицію в цей час відставання було менше однієї секунди, от тільки обігнати опонента без ризику потрапити в аварію було практично неможливо. Це з особливим успіхом зумів продемонструвати Ромен Грожан – француз на виході з тунелю наздогнав Ріккардо, причому наздогнав у прямому й переносному сенсі одночасно:

Переднє крило Lotus зустрілося з заднім Toro Rosso і обидві машини вилетіли у технічну зону безпеки звідки виїхали тільки для того, щоб дошкутильгати до боксів. Швидка заміна заднього крила й досі непередбачена в Формулі 1, хоча, не виключено, що з появою Грожана в пелотоні команди поміркують і над цим питанням. А в Монако гонка для Даніеля Ріккардо завершилася достроково. Для Грожана ж ця аварія стала третьою за уїк-енд, тож француз виграв заочне змагання з Массою, а від стюардів після гонки отримав штраф у десять місць на старті в Канаді.

Щоб безпечно прибрати уламки з траси на ній знову, вже втретє за гонку, з’явився Майландер. Ще п’ять кіл за спиною машини безпеки наближали Росберга до омріяної перемоги, залишалося тільки не розслаблятися і довести розпочате до логічного завершення.

Після рестарту Ніко вкотре залишився лідером, на давши жодної можливості Феттелю атакувати себе. В пелотоні, знову зібраному докупи, продовжилася гаряча боротьба: Перес атакував Ряйкконена, але собі надломив поперечну частину переднього крила, а Кімі «подарував» повільний прокол заднього лівого колеса. Фіну довелося позапланово їхати на піт-лейн і в гонку він повернувся останнім, штампуючи при цьому одне швидке коло за іншим. Серхіо ж почав втрачати гоночний темп і змушено зупинив машину ліворуч від останнього повороту Anthony Noghes. Баттон за час до кінця гонки зумів обігнати Алонсо, а Ряйкконену вистачило часу для того, щоб в’їхати в топ-10.

Ніко Росберг упевнено довів гонку до свого тріумфу, а Себастіан Феттель показав найшвидше коло, вкотре роздратувавши власну команду. Перша перемога Ніко в сезоні стала для нього другою в кар’єрі. Компанію німцеві на подіумі склали пілоти Red Bull, що дозволило Феттелю відірватися в особистому заліку, а команді – в Кубку конструкторів.

Mercedes уже майже наздогнав Lotus, а от Force India продовжує приємно дивувати всіх, крім McLaren – п’яте місце Сутіла і дев’яте Ді Рести допомагає утримувати «індійців» попереду гранда з Уокінга.

Продовження сезону за два тижні відбудеться в Монреалі, де сценарій і головні герої, мабуть, будуть вже трохи іншими. В будь-якому випадку – побачимо все це пізніше!

Гран Прі Монако

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Н. Росберг

Mercedes

2:17:52.056

1

2.

С. Феттель

Red Bull

+ 3.888

1

3.

М. Веббер

Red Bull

+ 6.314

1

4.

Л. Хемілтон

Mercedes

+ 13.894

1

5.

А. Сутіл

Force India

+ 21.477

1

6.

Дж. Баттон

McLaren

+ 23.103

1

7.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 26.734

1

8.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 27.223

1

9.

П. Ді Реста

Force India

+ 27.608

1

10.

К. Ряйкконен

Lotus

+ 36.582

2

11.

Н. Хюлькенберг

Sauber

+ 42.572

1

12.

В. Боттас

Williams

+ 42.691

1

13.

Е. Гутьєррес

Sauber

+ 43.212

2

14.

М. Чілтон

Marussia

+ 49.885

3

15.

Г. ван дер Гарде

Caterham

+ 1:02.590

3

16.

С. Перес

McLaren

+ 6 кіл / не фінішував

1

Найшвидше коло гонки: Себастіан Феттель (Red Bull) - 1:16.577 (77-ме коло)

Не фінішували:

Р. Грожан

Lotus

 

аварія

Д. Ріккардо

Toro Rosso

 

аварія

Ж. Б’янкі

Marussia

 

гальма

П. Мальдонадо

Williams

коло

аварія

Ф. Масса

Ferrari

 коло

аварія

Ш. Пік

Caterham

 коло

коробка передач

Особистий залік

1.

С. Феттель

Red Bull

107

2.

К. Ряйкконен

Lotus

86

3.

Ф. Алонсо

Ferrari

78

4.

Л. Хемілтон

Mercedes

62

5.

М. Веббер

Red Bull

57

6.

Н. Росберг

Mercedes

47

7.

Ф. Масса

Ferrari

45

8.

П. Ді Реста

Force India

28

9.

Р. Грожан

Lotus

26

10.

Дж. Баттон

McLaren

25

11.

А. Сутіл

Force India

16

12.

С. Перес

McLaren

12

13.

Д. Ріккардо

Toro Rosso

7

14.

Н. Хюлькенберг

Sauber

5

15.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

5

Кубок конструкторів

1.

Red Bull Racing

Renault

164

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

123

3.

Lotus F1 Team

Renault

112

4.

Mercedes AMG Petronas

Mercedes

109

5.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

44

6.

McLaren

Mercedes

37

7.

Toro Rosso

Ferrari

12

8.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Ферстаппен выиграл гонку с двумя сейфити-карами в Китае, борьба за подиум
Авто/мото | 21 апреля 2024, 11:46 0
Ферстаппен выиграл гонку с двумя сейфити-карами в Китае, борьба за подиум

Четвертая победа Макса Ферстаппена в сезоне

Обновлен список претендентов на Золотой мяч 2024. Роналду выпал из топ-20
Футбол | 23 апреля 2024, 07:25 27
Обновлен список претендентов на Золотой мяч 2024. Роналду выпал из топ-20

Главным фаворитом все также является Джуд Беллингем, Лионель Месси замыкает двадцатку

Комментарии 25
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Hassassin
В Феррарі сказали, що перша аварія Масси - його вина, друга - тех.проблема. (Хоча не треба бути провидцем, щоб не зрозуміти, що тех.проблеми і друга аварія стали наслідком першої).
Так, Спайкер.
hybrid
не фанат монако, але правєдний гнєв розумію
а треба їм росказати, як все погано і наскільки раніше все було краще, при тому шо того "раніше" вони і не пам"ятають
толком
hybrid
доречі як там, нічого не чутно? особисто я був впевнений, що там якась техніна проблема була, дуже вже незрозуміло виглядали обидві аварії...
та сутіль взагалі в монако шарить, досі пам"ятаю його перемогу в практиці під дощем у спайкері (чи хто там був до форс індії).
обгони ті не показали. думаю, кімі був на нових колесах і злий, от і пообганяв.
МН
дивують деякі коменти..чесно...
скільки розмов про то, шо зараз їздять машинки, а не гонщики.. і ось вам, найповільніша, але найнебезпечніша, найвимогливіша до пілотажу, концентрації, де їде не машина, а їде наєзнік..
то, яка по вашому має бути формула??
якщо монако - недостатньо цікава, то я хз, що вам тре...
дивився "на одном диханіі", "от і до"
сами лише плани з камери на болідах чого варті
тут справді видно, що будь які технічні навороти нічо не варті без майстерності пілота
вопчєм,монако - це монако
як і завжди
miklm
Ты совершенно прав, каждый мог ездить быстрее предыдущего, но обогнать негде. Вот вопрос, не кажется ли, что на последнем пять круге пять гонщиков пропустили Кими по указанию?
Hassassin
Даремно - міг сказати, що така траса одна в календарі. І так - дивитися ж все-одно цікаво. Перес, Грожан, Чілтон/Мальдонадо, 3 появи Майландера - хіба ж нецікаво? ;)
А ви в кусрі, що механіки команди просто фізично не встигли відновити машину після того, як Масса її знищив в третій практиці за дві години до початку квали? Чи ви дивилися квалу з коментарями Чілачави, який теж не міг збагнути таку "стратегію"? У Масси просто не було машини для виїзду в квалі - до чого тут керівники Феррарі? Чи ви згадали, що ще наприкінці 90-х команди на кожному етапі мали три шасі і в разі аварії один пілот міг пересісти в запасну машину - так ті часи давно минули, немає тепер трьох болідів на етапі...
справедливості заради, слід сказати, що акуратно обганяти було можливо - згадай Сутіля, який зміг чисто й спокійно обійти Алонсо і Баттона. Просто в Монако треба дуже добре думати головою. Що ж до Переса - у самого часом аналогічні думки з'являються. Особливо показовим був кінець минулого сезону в його виконанні, коли офіційно його затвердили пілотом Макларен.
hybrid
ееее... ми одну гонку дивились?
ти бачив, як ван дер гарде найшвидше коло встановлював?
кожен(!) в цій гонці міг їхати швидше свого попередника, тільки обганяти не юуло куди. розуміли це всі окрім переса і стюардів.
окремо по пересу: дуже хороша і зріла їзда була в першій половині минулого сезону. як тільки підписав контракт з маклареном, немов підмінили. мозги, мабуть, в заубері за контрактом залишив.
RIF1984
Это какие дибилоиды сидят в Феррари чтобы Массу лишив квалификации опустить на последнее место на старте?и где? в Монако,на этой дебильной трассе где обгоны вообще невозможны,Масса старался атаковать-вот и получилась авария,жалко Кими,он заслужил больше 10го места,трудяга,один тянет на себе команду,а вот его напарника Грожана гнать надо паршивой метлой,не соответствует он уровню Лотуса,в Катерхеме ему самое место.И вообще вчерашняя гонка напомнила сказку про соревнование черепахи и кролика,где в конце победила черепаха.
RIF1984
Это какие дибилоиды сидят в Феррари чтобы Массу лишив квалификации опустить на последнее место на старте?и где? в Монако,на этой дебильной трассе где обгоны вообще невозможны,Масса старался атаковать-вот и получилась авария,жалко Кими,он заслужил больше 10го места,трудяга,один тянет на себе команду,а вот его напарника Грожана гнать надо паршивой метлой,не соответствует он уровню Лотуса,в Катерхеме ему самое место.И вообще вчерашняя гонка напомнила сказку про соревнование черепахи и кролика,где в конце победила черепаха.
RIF1984
Смотрел гонку с другом,он в первый раз ее видел,не любитель,так он меня спросил-"И тебе это интересно смотреть как эти машинки 2часа подряд друг за другом ездят?"
Мне нечего было ответить...
Venigret
Эта гонка стала не интерестна, так как машины то уже не те. При прошлых мощных движках малейшее не правильное нажатие на газ и ты в стене, а сейчас как даже говорят гонщики формулы, что такая езда аж до депрессии доводит)) Круг за кругом одно и тоже. И раньше как то обгонов было намного больше, опять таки наверно благодаря двигателям.
Zhora15
Ось тупий макларен,треба було Вітальку брати
Гранпрі легендарна,але сама гонка м"яко кажучи не дуже... Ред Були красавци.... Ніко-ВІТАЮ!!!
Hassassin
Одна така пілотажна траса має обов'язково бути. І ця траса - Монако, і тільки Монако. Антураж тут нідочого - подивіться тільки у скількох сантиметрах від рейок на швидкості 200 км/год проносяться пілоти. У них у всіх сталеві причандали так їхати. Раз на рік у травні можна потерпіти і трамвайну гонку і знайти насолоду саме у витонченому і вкрай точному пілотуванні машин. А от Валенсії, Сінгапури, Нью-Джерсі і решту суто міських трас - можна фтопку...
Cubiq07
Валенсии с Сингапурами отправляй... Нашёлся Берни диванный...
Cubiq07
Если бы Алонсо не свернул, то было бы тоже что и с Райкой. Но Алонсо оказался умнее Райки... Поэтому и очков больше заработал!
Cubiq07
Что один затупил, что второй. Но Перес хотел ГОНЯТЬСЯ! Пусть молодой, пусть горячий, но если бы не он, то было бы унылое тошнилово...
Cubiq07
Что Кими баран, что Перес. Но Кими больше!
Понимает же, что проигрывает, но нет - надо выпенрдится...
Ладно Перес, но Кими Дурак, ох дурак
dudigo78
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
miklm
Такое впечатление, будто с ван ден Гарде до Хьюлкемберга все думали, что Кими им круг дает и пропускали. Во всяком случае меня удивляет почему камеры не показали эти 5-6 обгонов
Дьявол
А вообще - Гран-при оторви и выкинь... Если бы не аварии - вообще не на что было смотреть... Антураж антуражем, особенность трассы особенностью, но нужна ли трасса, где обгон отождествляется исключительно с аварией?..