Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
5185
6

Ее величество Скорость + ВИДЕО

Магия гонки на одном из старейших в мире автодромов в анонсе Гран При Италии на Sport.ua

Ее величество Скорость + ВИДЕО

Коли серед уболівальників заходить мова про старі класичні, швидкі, у чомусь навіть старомодні, але при цьому такі улюблені траси, всі прекрасно розуміють, що автодром у Монці потрапляє до цього списку одним з перших. Кільце, яке було однією з семи арен дебютного чемпіонату ще у 1950-му, за ці шість десятиліть стало ще більш легендарним, а все завдяки кільком простим речам: по-перше, це неймовірна атмосфера свята і практично безмірного поклоніння перед гордістю всіх італійців – командою з Маранелло; по-друге, унікальним для всього чемпіонату характером траси. Траси, де по-справжньому є тільки три повороти (Параболіка і обидва Лесмо) і ще три шикани, зведені виключно для того, щоб гоночні боліди не перетворилися на літальні апарати. Гадаєте це жарт? А от головний моторист Renault Sport F1 Ремі Таффен цілком серйозно каже, що невеликому літаку при швидкостях, які досягають боліди Формули 1, цілком вистачило б довжини головної прямої, щоб успішно піднятися у повітря.

Тож як би там не було, але говорячи Монца, ми так чи інакше розуміємо швидкість. Високу швидкість. І це не прості балачки, адже ще кілька років тому командам італійський етап практично постійно влітав у копієчку, бо аеродинамічний пакет, з яким вони працюють тут, більше ніде не використовується тому, що його елементарно немає де ставити на боліди. Цей фактор, до речі, найближчого уїк-енду теоретично може зіграти на руку комусь з середняків чи аутсайдерів. І справа тут у тому, що практично всі колективи припинили модернізацію своїх болідів повністю перемкнувшись на шасі для наступного року. Тож якщо, наприклад, у Williams або Marussia вирішили піти ва-банк і поставити все на одноразовий успіх, то це відбудеться саме в Італії, бо більше просто таких виняткових умов не буде.



Монца – це значно більше ніж випробування для двигунів, адже в кінці прямих швидкість будуть перевищувати 330 км/год., з DRS в робочому положенні буде навіть всі 340, а ще тут на трьох чвертях кола гонщики їдуть витискаючи акселератор до упору. Жодна інша траса так не випробовує нерви інженерів-мотористів, як Монца. В Італії традиційно ефект від використання DRS буде найменшим, бо при мінімальній в календарі притискній силі відкрите крило на прямих дає найменший приріст швидкості, тож якщо гонщик їде позаду когось і має можливість використати цю систему, це ще не значить, що він зможе випередити свого опонента. При налаштуванні машин інженерам доводиться розв’язувати ще один непростий ребус – підбір передаточних чисел. Складність вибору полягає в тому, що їх підібрати треба таким чином, щоб при максимальній швидкості на прямих і працюючій DRS двигун не уперся в обмежувач обертів. В попередні кілька років така ситуація не була чимось надзвичайним.

Як і два тижні тому в Спа, на рідний Гран Прі шинники Pirelli привезли свої найвитриваліші комплекти шин – Hard і Medium.



З натхненням чекає на уїк-енд керівник Pirelli Motorsport Пол Хембрі: «Монца – наш домашній Гран Прі, траса знаходиться приблизно за півгодини їзди від міланської штаб-квартири компанії. Легко зрозуміти, чому її називають «Храмом швидкості», адже це найбільш швидкісна траса чемпіонату, де навантаження на гуму на довгих прямих і швидкісних поворотах досить значне. Якщо ж не тримати ситуацію під контролем, можуть виникнути проблеми з перегрівом і пузирінням. Етап в Монці дозволить оцінити не тільки ефективність, а й ресурс шин, адже їм належить витримати масу контактів з поребриками на високій швидкості».

Говорячи про можливу тактику всі експерти майже одноголосно стверджують, що команди старатимуться проїхати гонку з одним піт-стопом. І робити це будуть, насамперед, тому, що довжина піт-лейн в Монці така, що кожен візит пілота в бокси займає занадто багато часу. Особливо тепер, коли максимальну швидкість на піт-лейн знизили зі 100 до 80 км/год. Таким чином, тільки форс-мажор або власні проблеми можуть змусити гонщиків заїжджати на піт-стоп більше.



Прогноз погоди, в свою чергу, доволі мінливий. Якщо ще кілька днів тому синоптики з упевненістю прогнозували повністю сонячний уїк-енд, то вже сьогодні говорять про можливість дощу в неділю. Температура ж повітря навіть і не нагадуватиме вболівальникам, що надворі вже осінь: +29 С у п’ятницю, +28 С в суботу і +27 С у день гонки.

Чи можна взагалі щось ефективно прогнозувати коли мова йде про Монцу. Тут стартуючи з другого десятка при грамотній стратегії можна скуштувати шампанського на подіумі – достатньо згадати як минулого року Перес тут фінішував другим, розпочавши гонку 12-м. Тож навіть якщо Хемілтон знову виграє поул, який може стати для Льюіса вже п’ятим поспіль, це ще нічого не означатиме. Ні для нього, ні для інтриги під час самої гонки. Хоча, звісно британець був би щасливим, якби зумів повторити свій минулорічний тріумф:



Букмекерів, в свою чергу, настільки вразила перемога Феттеля в Бельгії на трасі, яка традиційно вважається не для Red Bull, що і на перемогу в Італії німець рахується фаворитом №1 з коефіцієнтом у 2,75. Позаду чемпіона розташувалися Алонсо – 4,33; Хемілтон – 4,50; Райкконен і Росберг – по 11,00 і Веббер – 12,00. Назвати Монцу вдалою або щасливою для «биків» жодним чином не можна – тут лише одного разу їх пілот виходив на подіум, але це був переможний досвід Себастіана у 2011-му. Того ж року він переміг і в Спа, тож чи повториться ця тенденція ми зможемо дізнатися лише в неділю. А тим часом давайте пригадаємо найбожевільнішу гонку в королівському парку Монци:



В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.uа
 

Гран-прі Італії, Монца, Аутодромо Націонале, 6-8 вересня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,793 км

53

306,720 км

кваліфікація: 1'20.089  (2004, Рубенс Баррікелло)

гонка: 1'20.046 (2004, Рубенс Баррікелло)

 

Перша практика 11:00* – п’ятниця 6 вересня

Друга практика 15:00 – п’ятниця 6 вересня

Третя практика 12:00 – субота 7 вересня

Кваліфікація 15:00 – субота 7 вересня

Гонка 15:00 – неділя 8 вересня (пряма трансляція на каналі МЕГА)

* – час київський

P.S. Рубенс Баррікелло – рекордсмен траси в її чинній конфігурації. До вашої уваги його швидке коло під час кваліфікації 2004-го, тоді його середня швидкість становила рекордні для Ф1 260,395 км/год.

Sport.ua

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Хавбек сборной Украины назвал проблему команды перед Евро-2024
Футбол | 27 марта 2024, 18:32 0
Хавбек сборной Украины назвал проблему команды перед Евро-2024

Малиновский считает, что нужно перестать пропускать первыми

Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами
Теннис | 28 марта 2024, 07:20 4
Минус Пегула. Известны все полуфиналистки престижного турнира в Майами

В борьбе за титул во Флориде осталась одна американка

Комментарии 6
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
МН
швидкість, швидкість, і ще раз швидкість!
одна з найулюбленіших
CubiQ
Зонта, Панис, Клин, Баумгартнер... Мне тогда всего 12 лет было.
CubiQ
Его в Монце освистают, как в Канаде и Сильверстоуне и у него будет психологическая травма
mocca76
Заезд Баррикелло впечатляет
Hassassin
Себ і без перемоги в Монці на 90% чемпіон...
VLADLeoN
Если Себ победит в Италии,то можно на 90% сказать, что Себ чемпион.