Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
|
3271
2

Ночная жара и гонки посреди города + ФОТО + ВИДЕО

Анонс предстоящего Гран При Сингапура Формулы 1 и его главных интриг на Sport.ua

Ночная жара и гонки посреди города + ФОТО + ВИДЕО

Чемпіонат поступово виходить на фінішну пряму і команди розпочинають своє друге азійське турне в Сінгапурі на міській трасі. Можна по-різному ставитися як до самого кільця Маріна Бей, так і до ідеї проведення гонки під яскравими софітами, але Берні Екклстоуну подобається картинка на екрані, робота організаторів, прибутки та телерейтинги, а в сучасних умовах саме ці фактори є найважливішими. Уїк-енд в Сінгапурі традиційно стане серйозним випробуванням фізичної готовності пілотів провести довгу та виснажливу гонку, адже високі вологість та температура повітря швидко зневоднюють їх організм. В цьому аспекті схожим є тільки малайзійський Сепанг.

Як і будь-яка суто міська траса кільце в Сінгапурі ставить перед командами непросте завдання налаштувати болід так, щоб водночас можна було не боятися нерівностей на асфальті й атакувати поребрики (для чого підвіска налаштовується на максимально можливий кліренс), швидко проходити незліченні та різні за характером повороти (яких на сінгапурському кільці найбільше з поміж усіх трас чемпіонату), добре розганятися та вчасно й ефективно охолоджувати гальма – тобто тут ми знаходимо практично весь можливий спектр проблем, над вирішенням яких вже сьогодні працюватимуть пілоти протягом практичних заїздів. Ще тримаємо в голові цифру у 80 перемикань передач на одному колі, а також постійну зміну характеристик у п’ятницю ще брудного та слизького асфальту, який поступово покриватиметься шаром відпрацьованої гуми, покращуючи щеплення болідів. Іншими словами – роботи у гонщиків та інженерів значно більше, ніж можна уявити коли ми згадуємо Сінгапур.



До цьогорічного уїк-енду організатори підготували гонщикам приємний сюрприз у вигляді зміни конфігурації десятого повороту (на офіційній графіці FIA зміни не встигли врахувати) – відтепер замість хитрої зв’язки «лівий-правий-лівий» цей поворот стане просто лівим віражем. Це за попередніми оцінками дозволить швидше проходити як нову конфігурацію повороту, так і все коло в цілому. Така зміна отримала позитивні відгуки збоку пілотів ще до їх прибуття на трасу. Іншим наслідком такої модифікації має стати практично обов’язкове оновлення рекорду проходження кола.

Втретє протягом цього сезону (після Австралії та Канади) Pirelli привозить комплекти шин Medium і SuperSoft, хоча минулого року тут використовували дві найм’якіші суміші. Керівник Pirelli Motorsport Пол Хембрі мотивує вибір компанії тим, що цьогорічна гума стала більш м’якою, а отже і Medium в Сінгапурі має відмінно cпрацювати в якості основного комплекту. Крім того, саме на цій трасі в баки заливається найбільше пального, а отже на старті шини піддаються підвищеному навантаженню.



Вибір цих двох комплектів шин однозначно сприятиме тому, щоб команди активніше мізкували над оптимальною стратегією, з іншого ж боку – ми знову станемо свідками ситуацій, коли один пілот на SuperSoft без надпроблем зможе обганяти свого опонента, болід якого взутий у середній тип гуми. Але не менш важливим елементом гоночної стратегії кожного колективу стане оперативне реагування на більш ніж можливу появу автомобіля безпеки. Бернд Майландер під час кожного з попередніх Гран Прі обов’язково мінімум одного разу збирав пелотон за собою. Тож і цього року питання про появу автомобіля безпеки можна ставити радше не «буде чи ні», а «коли він буде». Якщо ж серія перерветься і вперше за історію Гран Прі Сінгапура ми не побачимо в гонці сріблястий SLS, то командам може не вистачити двох піт-стопів, на які однозначно орієнтується більшість колективів.

Погода в регіоні восени хоч і часто мінлива, але за попередні роки суха спекотна погода під час гонки була такою самою константою, як і виїзд машини безпеки. Цього разу прогноз вже вкотре обіцяє чималу вірогідність дощу протягом усіх трьох днів, особливо у суботу та неділю, але команди вже звикли чекати на примхи погоди будь-якої миті. Що ж до температури повітря, то звичайну для Сінгапура спеку ніхто не скасовував: +31 С вдень, а от ввечері, коли відбуватимуться головні події прогнозується +26 С протягом усього уїк-енду.



Дві перемоги Феттеля на попередніх етапах роблять його фаворитом номер один, тим паче, що німець тут протягом двох попередніх років перемагав. Тож цілком очікуваний вигляд має лінія у букмекерів: Феттель – 2,25; Алонсо та Хемілтон – 4,50; Веббер і Ряйкконен – 12,00; Росберг – 15,00.

Але якими б не були коефіцієнти у букмекерів та шанси пілотів на папері, варто пам’ятати, що машини Red Bull в місцевих спекотних умовах можуть зіткнутися з проблемою перегріву шин, і як наслідок – падінню гоночного темпу для контролю над зношуванням гуми. Якщо ж це станеться, то звісно найбільше від цього виграють і в Ferrari, і в Mercedes, і у Lotus. Але по справжньому конкуренцію від колективу з Енстоуна можна очікувати тільки у випадку вдалої кваліфікації Ряйкконена і Грожана (не нижче 3-го ряду), адже при традиційних для них стартах з другої половини топ-10 фін з французом втрачають так багато часу в боротьбі з більш повільними в гонці машинами, що вже ні про яку боротьбу з лідерами гонки говорити не доводиться.



В Маранелло продовжують говорити про незламність свого духу, про намір відіграти майже космічне відставання від Феттеля, а насправді італійці вже практично змирилися з черговою поразкою в сезоні і якщо в Сінгапурі не станеться дива (а у випадку Ferrari – це перемога Фернандо разом із гонкою Себастіана без набраних очок), то «червоні», швидше за все, остаточно зосередять усю увагу та ресурси над роботою з болідом наступного року. Крім технічної складової не менш цікаво буде поглянути і на роботу Феліпе Масси для якого починається фінальна стадія виступів за команду, в якій він проводить свій восьмий і останній гоночний сезон. Звісно було б трохи наївно очікувати, що бразилець зможе розправити крила й з легкістю обставити Алонсо, але ж наскільки цікаво було б подивитися на їх боротьбу в разі, якщо Масса як і в Монці опиниться попереду – чи буде Феліпе пропускати напарника, чи ж вирішить «грати по дорослому» – однозначно цікаве питання, але для того, аби ми дізналися відповідь на нього бразилець таки повинен опинитися попереду, а це за останні сезони штука доволі рідкісна.

Що ж до Mercedes, то і її пілотів жодним чином не варто скидати з рахунків, тим паче, що міське кільце Сінгапура багато в чому подібне до траси в Монако, де Росберг зумів відстояти перевагу виграного в суботу поула. Та попри це в Маріна Бей обганяти все ж набагато простіше, ніж на Лазуровому узбережжі – тут вам і дві прямі з зонами DRS, і 1-й, 7-й, 8-й та 14-й повороти, де обганяти може не так просто, як хотілося б пілотам більш швидких болідів, але цілком можливо і аж ніяк не складніше ніж у Монако. Але щоб мати реальні шанси на перемогу Хемілтону з Росбергом треба вигравати кваліфікацію, а разом із нею і старт гонки – в іншому випадку протистояння з Red Bull може і не бути взагалі.



Не менш цікавою має бути і боротьба між середняками пелотону, де з одного боку Force India продовжує плекати надії обійти McLaren в Кубку конструкторів, з іншого – Баттон, продовживши контракт з командою на сезон-2014, однозначно має показати, що Мартін Уїтмарш зробив все правильно. До речі, Чеко Перес досі не має підтвердження на наступний рік, тож зацікавлений навіть більше за Дженсона відпрацьовувати кожен уїк-енд таким чином, щоб в команді його залишили. Від Sauber в Сінгапурі чекати сюрпризів не варто – команда/Хюлькенберг в Італії влаштували справжній фурор, але в Хінвіллі спеціально під Монцу зробили оновлення аеродинаміки, тож на повільному кільці Сінгапура С32 має всі шанси знову перетворитися на гарбуз, який героїчними зусиллями штовхатиме вперед Ніко, особливо не розраховуючи на допомогу Гутьєрреса.

Чи продовжиться переможна серія Феттеля, чи можливо німця хтось таки зможе зупинити, ускладнивши йому шлях до ще одного титулу, як після контрактних справ будуть їхати Баттон, Масса та інші й чи буде одна з двох закономірностей гонки порушена цього разу – на всі питання відповідь отримаємо вдень у неділю.

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.uа
 

Гран Прі Сінгапура, Маріна Бей, 20-22 вересня, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло в сучасній конфігурації:

5,073 км

61

309,316 км

кваліфікація: 1'44.381  (2011, Себастіан Феттель)

гонка: 1'47.976 (2010, Фернандо Алонсо)

 

Перша практика 13:00 – п’ятниця 20 вересня

Друга практика 16:30 – п’ятниця 20 вересня

Третя практика 13:00 – субота 21 вересня

Кваліфікація 16:00 – субота 21 вересня

Гонка 15:00 – неділя 22 вересня (пряма трансляція на телеканалі МЕГА)

(час київський)

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Чемпионка Уимблдона разводится с мужем
Теннис | 23 апреля 2024, 14:18 1
Чемпионка Уимблдона разводится с мужем

Маркета Вондроушова и Штепан Шимек больше не вместе

Соболенко рассказала, почему больше любит смотреть мужской теннис
Теннис | 24 апреля 2024, 07:20 2
Соболенко рассказала, почему больше любит смотреть мужской теннис

Арине неинтересно наблюдать за матчами между женщинами

Комментарии 2
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
VLADLeoN
Прогноз на квалу:
1.РБ.Феттель
2.РБ.Веббер
3.Мерс.Хемильтон
4.Лотус.Грожан
5.Мерс.Росберг
6.Феррари.Алонсо
7.Макларен.Перес
ManUtd
Массе нужно выбивать Феттеля в начале гонки и реанимировать интригу в чемпионате))) это шутка конечно, с победителем чемпионата все решено и нужно командам думать как выигрывать гонки у "быков" в следующем году