Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

23 ноября 2014, 15:00
Трансляция
Формула 1
Гран-при Абу-Даби 2014. Гонка
Гонка завершена
Формула 1
| Обновлено 23 ноября 2014, 20:04
7865
13

Льюис Хэмилтон - чемпион мира Формулы 1!

Британский пилот Mercedes побеждает на Гран При Абу-Даби и становится двукратным чемпионом мира

| Обновлено 23 ноября 2014, 20:04
7865
13
Льюис Хэмилтон - чемпион мира Формулы 1!
Сезон 2014, а разом із ним 65-й чемпіонат в Формулі 1 завершився в Абу-Дабі, та якщо загальна картина й основна інтрига не стала дивиною – домінування однієї команди й боротьба за титул виключно її пілотів між собою, то подвійні очки, що нараховуються за підсумками останнього Гран Прі – ми побачили вперше (і, схоже, що востаннє). Завдяки цьому натяк на інтригу зберігався до останньої гонки, адже відіграти перевагу Хемілтона в 17 очок була б практично неможливо за звичайного нарахування очок, але не цього разу.
 
По приїзді до Абу-Дабі диспозиція для претендентів на титул була дуже простою: Ніко треба було перемагати й сподіватися на диво, що Льюіс фінішує не вище третього місця (і це при тій блискучій формі в якій перебуває команда), британця ж преспокійно влаштовував фініш позаду напарника на другій позиції, проте Хемілтон не втомлювався підкреслювати, що на Яс Маріну приїхав перемагати. В самій команді пообіцяли не втручатися в боротьбу пілотів, надавши обом рівний статус, проте суворо заборонивши врізатися один в одного, аби вони не повторювали таким чином сценарії 25-, 24-, 20-, 17-річної давнини, коли саме в такий спосіб претенденти вирішували питання чемпіонства.

 
В принципі практичні заїзди більш ніж очікувано показали, що конкурентів у Mercedes немає, тож Росбергу залишається сподіватися виключно на проблеми з машиною Льюіса. Перші необхідні від себе кроки напарники змогли втілити у життя вже під час кваліфікації – Ніко виграв такий необхідний поул, а Хемілтон комфортно розташувався поруч. Другий ряд (також передбачувано) залишився зайняли гонщики Williams, а третій – Red Bull. От тільки «енергетикам» з нього стартувати не судилося – хтось із конкурентів пожалівся на занадто гнучке переднє крило – а точніше, один із бічних дефлекторів – стюарди провели тест на гнучкість, який крило не пройшло. Даніеля з Себастіаном викреслили з протоколу кваліфікації, дозволивши при цьому стартувати з останнього ряду. Проте в команді вирішили починати гонку з піт-лейн, водночас змінивши передні крила, що не пройшли перевірки та деякі налаштування RB10 аби в гонці було трохи легше обганяти суперників.
 
Унікальний штраф отримав Грожан, це стало можливим тільки тому, що гонка була останньою в сезоні: оскільки на машину Ромена поставили шості двигун внутрішнього згорання, турбіну та генератор MGU-K, пілот мав втратити 20 місць на старті, але за підсумками кваліфікації втрачав тільки чотири. На іншому б етапі залишок покарання перенесли б на наступний етап, от тільки в Абу-Дабі немає куди переносити (а на наступний сезон такі штрафи не переходять) тож частина покарання чекала на пілота Lotus уже в гонці – ним став проїзд через піт-лейн.

 
Якщо перед початком Гран Прі можливі варіанти шинної тактики коливалися в межах одного-двох піт-стопів, то вже під час практик стало зрозуміло, що якщо із Soft пілоти не відчувають жодних проблем, то SuperSoft зношується та гранулюється занадто швидко. Тож уже по завершенні кваліфікації Пол Хембрі упевнено прогнозував дві зупинки в боксах для «консерваторів» (яких завжди більшість), та три зупинки для «сміливців».
 
Магнуссен, Вернь, Перес, Хюлькенберг, Феттель і Ріккардо стартували на більш жорсткому комплекті, в той час як решта обрала SuperSoft.

 
В Формулі 1 нерідко бувало так, що у вирішальній гонці сезону з самого початку все йде шкереберть – так сталося і цього разу з Росбергом: як тільки згасли червоні ліхтарі світлофора Льюіс ракетою промчав стартовою прямою на зустріч до свого другого титулу – так швидко британець цього року, здається не стартував. Ніко ж не без труднощів змушений був відбивати атаки Масси, після чого залишився наодинці з думками про те, що одного повернення позиції буде замало. Проте навіть перше місце в гонці ще треба було повернути, а ми знаємо яким «успішним» в боротьбі з Льюісом цього року був німець.
 
По-справжньому провалив старт Боттас, скотившись з 3-го на 8-ме місце, а до топ-10 одразу прорвалися обоє пілотів Force India, щоправда Хюлькенберг для цього виштовхав Магнуссена за межі траси, за що отримав 5-секундний штраф. Грожан одразу ж після першого кола заїхав на піт-лейн для відбуття штрафу – для Романа сезон закінчився так само як і починався – drive through як в Мельбурні, так і в Абу-Дабі.
 
На чолі пелотону картина була напрочуд добре знайомою – Хемілтон трохи відірвався від Росберга, аби німець не міг використовувати DRS, при цьому обоє пілотів Mercedes везли решті пелотону вагон часу. І тільки Масса відставав не безнадійно, хоча й суттєво.
 
Шини SuperSoft як і два тижні тому в Бразилії витримати гонку на машинах з повним баком могли зовсім недовго – найпершим не витримав Алонсо, який вже після п’яти кіл звернув у бокси. Таким чином іспанець дав старт масовій хвилі піт-стопів, яка щоправда розтягнулася на наступні 5 кіл. Шестеро пілотів, що стартували на Soft суттєво вплинули на трафік та розклад сил в пелотоні, особливо тоді, коли їх наздоганяли гонщики, які вже побували на першому своєму піт-стопі.
 
В стані ж лідерів статус-кво після візиту до боксів не змінився – Хемілтон продовжував їхати попереду, тимчасово поступившись лідерством Массі, який відтягував час для першої зупинки. На 13-му колі відбулася одна з найцікавіших дуелей гонки – на трасі зійшлися Ріккардо та Вернь. Австралієць за допомогою DRS на другій прямій намагався пройти Жана-Еріка, проте останній дав справжній бій і наступні кілька поворотів RB10 і STR9 проходили колесо-в-колесо й у підсумку локальна перемога залишилася за французом. Довго радіти Верню не вдалося, бо вже на наступному витку за допомогою DRS Ріккардо таки дотис непоступливого екс-напарника.
 
Ситуація на трасі заморозилася й нічого особливо цікавого не відбувалося аж до моменту, коли спочатку Росберг помилився на гальмуванні, проїхавши зоною безпеки аналогічно до того, що в Інтерлагосі зробив Хемілтон, а згодом темп Ніко стрімко впав – на W05 відмовила ERS і потужність машини різко впала. Шанси німця тали просто таки на очах, адже стало зрозуміло, що тепер перемоги йому не бачити, тож сподіватися залишалося тільки на схід напарника й фініш в межах топ-5, проте й з цим намічалися проблеми.
 
Для початку Масса, який стрімко скорочував відставання від Росберга, об’їхав німця на 27 колі, але це були тільки квіточки, адже темп Red Bull, Williams, McLaren був вищим, ніж «поранений» Mercedes.
 
Тим часом бездарний для себе і команди сезон ефектно завершив Пастор Мальдонадо, двигун на машині якого передавав усім дуже полум’яні вітання. Дивно тільки, що маршали траси не поспішали гасити пожежу на Lotus венесуельця. Так команда попрощалася з Renault – наступного року на машинах з Енстоуна стоятиме силова установка Mercedes.

 
Льюіс, знаючи про проблеми Росберга став їхати трохи стриманіше, скинувши темп рівно настільки, наскільки було необхідно за даних умов. Після свого другого піт-стопа Хемілтон виїхав одразу ж за спиною Ніко, проте вже на першій же довгій прямій не без допомоги DRS проїхав повз нещасливого напарника. Колом пізніше німця обігнав ще й Боттас, примарні шанси на титул втікали мов вода крізь решето. А коли Росберг з’їздив на власний другий піт-стоп, то вже й до топ-п’ятірки не входив. Здавалося, з огляду на технічні проблеми, низький гоночний темп та шанси, що стрімголов наблизилися до нуля, варто було їхати в бокси й завершувати муки, свої та машини. Ближче до завершення дистанції команда так і хотіла зробити, проте Ніко попросив дозволу дотягнути до фінішу. Для чого – це вже інше питання, але Росберг з відставанням в одне коло таки фінішував на далекій 14-й позиції.
 
Майже несподівано і майже нізвідки в гонці виник натяк на інтригу – це Масса зміг відтягнути до максимуму свій другий піт-стоп таким чином, що на завершальний відрізок із дванадцяти кіл виїхав на шинах SuperSoft. Відіграючи по секунді з кола Феліпе наприкінці дистанції міг би наздогнати Хемілтона, проте з огляду на високий рівень гранулювання найм’якіших шин залишалися питання чи зможуть вони витримати такий шалений темп. Бразилець зі штанів вискакував аби наздогнати без кількох хвилин чемпіона, проте після семи-восьми кіл, гума таки почала втрачати свої властивості, а Льюіс їхав на межі власних можливостей. Цього йому вистачило аби впевнено перемогти на Гран Прі та оформити другий чемпіонський титул в кар’єрі! 11 перемога в сезоні та 33-тя загалом стала дуже солодким бонусом до головного призу, на який Льюіс чекав і працював шість років. До речі, в нинішньому пелотоні Хемілтон став єдиним пілотом, що виграв титули з різними командами.
 
Масса цілком задоволений результатом та тим, що спробував нав’язати боротьбу безумовному фавориту гонки та чемпіонату, приїхав другим, а компанію на подіумі йому склав Валттері Боттас, який попри провал на старті зумів в гонці сквитати втрачене. Вперше цього сезону пілоти Williams удвох опинилися на подіумі! Востаннє команда подвійний подіум здобувала у 2005-му в Монако, тоді постаралися Нік Хайдфельд і Марк Веббер – довга перерва вийшла у колективу з Гроув. Звісно таким результатом команда остаточно утримала за собою третє місце в Кубку Конструкторів, примарні шанси на яке зберігали в Ferrari. Результат фіна дозволив йому стати 4-м в особистому заліку – Валттері випередив Феттеля й Алонсо, рік тому Боттас про таке не міг і мріяти.
 
Як і можна було чекати ще до початку Гран Прі попри подвійні очки в заліку команд жодних змін так і не відбулося. І це навіть попри відмінну сьогоднішню роботу Хюлькенберга з Пересом, які приїхали 6-м та 7-м відповідно – цього все-одно не вистачило аби обійти McLaren.
 
Без очок на етапі та в сезоні в цілому завершили виступ Sauber і Caterham, щоправда якщо швейцарці зі скрипом, але залишаються, шукаючи власне майбутнє в Формулі 1, то доля «зелених» здається вже практично вирішена…
 
По завершенні гонки в боксах Red Bull відбулося урочисте прощання з Феттелем, менш помпезно прощалися з Алонсо з боксах Ferrari – багаторічна співпраця обох пілотів зі своїми командами добігла кінця.
 
Ну а сезон 2014 завершився! І завершився, мабуть, справедливо – більш швидкий та стабільний пілот команди-домінатора переміг свого напарника. Попереду на нас чекають тести за два дні тут же на Яс Маріні, нові чутки та оголошення контрактів у стані McLaren, а там і до міжсезонних тестів рукою подати.

В'ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ, Sport.ua


Гран Прі Абу-Дабі

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

Л. Хемілтон

Mercedes

1:39:02.619

2

2.

Ф. Масса

Williams

+ 2.576

2

3.

В. Боттас

Williams

+ 28.880

2

4.

Д. Ріккардо

Red Bull

+ 37.237

2

5.

Дж. Баттон

McLaren

+ 1:00.334

2

6.

Н. Хюлькенберг

Force India

+ 1:02.148

2

7.

С. Перес

Force India

+ 1:11.060

2

8.

С. Феттель

Red Bull

+ 1:12.045

2

9.

Ф. Алонсо

Ferrari

+ 1:25.813

2

10.

К. Ряйкконен

Ferrari

+ 1:27.820

2

11.

К. Магнуссен

McLaren

+ 1:30.376

2

12.

Ж.-Е. Вернь

Toro Rosso

+ 1:31.947

3

13.

Р. Грожан

Lotus

+ 1 коло

3

14.

Н. Росберг

Mercedes

+ 1 коло

2

15.

Е. Гутьєррес

Sauber

+ 1 коло

2

16.

А. Сутіл

Sauber

+ 1 коло

3

17.

У. Стівенс

Caterham

+ 1 коло

2

Найшвидше коло гонки: Даніель Ріккардо, Red Bull – 1:44.496 (50-те коло)

Не фінішували:

К. Кобаясі

Caterham

43 коло

механічні проблеми

П. Мальдонадо

Lotus

27 коло

двигун

Д. Квят

Toro Rosso

15 коло

двигун

 

Особистий залік

1.

Л. Хемілтон

Mercedes AMG

384

2.

Н. Росберг

Mercedes AMG

317

3.

Д. Ріккардо

Red Bull Racing

238

4.

В. Боттас

Williams Martini Racing

186

5.

С. Феттель

Red Bull Racing

167

6.

Ф. Алонсо

Scuderia Ferrari

161

7.

Ф. Масса

Williams Martini Racing

134

8.

Дж. Баттон

McLaren Mercedes

126

9.

Н. Хюлькенберг

Sahara Force India F1 Team

96

10.

С. Перес

Sahara Force India F1 Team

59

11.

К. Магнуссен

McLaren Mercedes

55

12.

К. Ряйкконен

Scuderia Ferrari

55

13.

Ж.-Е. Вернь

Scuderia Toro Rosso

22

14.

Р. Грожан

Lotus F1 Team

8

15.

Д. Квят

Scuderia Toro Rosso

8

16.

П. Мальдонадо

Lotus F1 Team

2

17.

Ж. Б’янкі

Marussia F1 Team

2

 

Кубок конструкторів

1.

Mercedes AMG

Mercedes

701

2.

Red Bull Racing

Renault

405

3.

Williams Martini Racing

Mercedes

320

4.

Scuderia Ferrari

Ferrari

216

5.

McLaren Mercedes

Mercedes

181

6.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

155

7.

Scuderia Toro Rosso

Renault

30

8.

Lotus F1 Team

Renault

10

9.

Marussia F1 Team

Renault

2

10.

Sauber F1 Team

Ferrari

0

11.

Caterham F1 Team

Renault

0


Sport.ua

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 13
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
LFC-WIN
Льюис - с победой! Болел и болею персонально за тебя!
CubiQ
Жаль, очень жаль. Болел за Нико, но победил сильнейший. Да, за все годы Хэм действительно вырос в психологическом плане. Я думаю это его не последний титул.
Ну и наконец-то закончен второй говносезон Маков. Дальше Хонда, Алонсо... Будет интересно. Булье рассказывает, что болид следующего года уже круче нынешнего.
Следующий сезон вообще будет интересным. Смогут ли Мерседесы держать планку? Не опустятся ли Вилы? Как себя покажет Квят в топе? Что сможет предложить Хонда? Вылезет ли Феррари из ямы?(на самом деле нет)
Вообщем, переключаемся на биатлон
VLADLeoN
С победой Хэм!
А вообще проиграть в финале из-за тех.пробем-хреново,но Нико-мужик,пришел поздравил.
Urfinjus
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
Lerlic
НЕ сильно ли много катерхэмов в итоговом протоколе)))
уух (праскурафф)
а с РОосбергом что случилось?...вроде с поула стартовал и потом вторым ехал...
Urfinjus
Пользователь заблокирован администрацией за нарушение правил
zaritskiy1984
красава ехал спокойно все 55 кругов !он круТой
ManUtd
Интрига? Не, не слышал )))
Валерий Литвиненко
Наконец то и Масса показал себя На следующий год жду победы от Боттаса илиРиккьярдо
Venigret
Все по делу. Хоть не полюбляю не Хэма не Нико, но если судить по всему сезону то Хэм был лучше.