Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 10 ноября 2017, 11:26
7113
0

Перегони з елементами тестів

Анонс Гран Прі Бразилії на Sport.ua

| Обновлено 10 ноября 2017, 11:26
7113
0
Перегони з елементами тестів
Getty Images

Короткої паузи після спарених етапів у Північній Америці мало вистачити її головним героям і невдахам: одним, щоб добре відсвяткувати перемоги в чемпіонаті та гонці, іншим – щоб розібратися у причинах проблем та зі свіжою головою підійти до передостаннього етапу.

Мабуть уперше в Бразилії відбуватиметься одна і та сама подія другий рік поспіль – урочисте прощання з місцевим улюбленцем Феліпе Массою. Минулого року все було дуже емоційно, як на трибунах, так і в боксах Вільямс. Проте Масса повернувся аби в команді було на кого орієнтуватися Строллу після того, як в Мерседес перейшов Боттас. Цього ж разу Феліпе напередодні домашнього етапу знову оголосив про завершення кар’єри в Формулі 1.

Траса в Сан-Паулу має свої неповторні особливості серед яких і невелика довжина кільця при чималому перепаді висот, і те, що вона закручена проти стрілки. Звісно ж і те, що швидкісні перший та третій сектори, де дуже важливою є потужність силової установки та максимальна швидкість, ніби розділена вкрай технічним та звивистим другим сектором, де на противагу пріоритет має притискна сила машини, що має забезпечити стабільність та чіткість проходження віражів. Зрештою, з огляду на те, що найкращі можливості для обгону опонентів з’являються наприкінці двох прямих, то компроміс у налаштуваннях цілком передбачувано зміщується вбік максимальної швидкості. Той же факт, що траса знаходиться на узвишші понад 750 метрів над рівнем моря після етапу в Мексиці вже не видається великою проблемою для команд. Хоча двигуни все-одно будуть відчувати кисневе голодування, компенсувати яке буде турбіна.

Якщо гонка відбувається на сухому асфальті, то можливостей для обгону на трасі небагато – це повороти, що слідують за двома довгими прямими на яких буде задіяно DRS. Набагато цікавішою ситуація в Сан-Паулу стає у випадку дощу.

Шини на досить гладкому асфальті Інтерлагоса не зазнають надмірних навантажень, проте Піреллі привезла свої більш жорсткі комплекти шин: SuperSoft, Soft і Medium. Відверто кажучи, шинники своїм рішенням здивували, бо Medium тут нікому не потрібен.

Пілот

Команда

Medium

Soft

SuperSoft

44

Л. Хемілтон

Мерседес

1

4

8

77

В. Боттас

Мерседес

1

4

8

3

Д. Ріккардо

Ред Булл

1

4

8

33

М. Ферстаппен

Ред Булл

1

3

9

5

С. Феттель

Феррарі

1

3

9

7

К. Райкконен

Феррарі

1

3

9

11

С. Перес

Форс Індія

1

4

8

31

Е. Окон

Форс Індія

1

4

8

18

Л. Стролл

Вільямс

1

2

10

19

Ф. Масса

Вільямс

1

2

10

2

C. Вандорн

Макларен

1

3

9

14

Ф. Алонсо

Макларен

1

3

9

10

П. Гаслі

Торо Россо

1

4

8

28

Б. Хартлі

Торо Россо

1

4

8

8

Р. Грожан

Хаас

1

4

8

20

К. Магнуссен

Хаас

1

4

8

27

Н. Хюлькенберг

Рено

1

2

10

55

К. Сайнс

Рено

1

2

10

9

М. Ерікссон

Заубер

1

3

9

94

П. Верляйн

Заубер

1

3

9

Цього разу дуже добре видно, що з шинами Medium ніхто працювати не збирається, а один обраний командами комплект просто є обов’язковим. Також досить незвичним є й те, що у всіх командах за винятком Ред Булл обоє пілотів зробили однаковий вибір шин – як правило команди під час практик опрацьовують різні підходи, тож їх гонщики мають різні комплекти. Маріо Ізола, керівник автогоночного підрозділу Піреллі, поділився очікуваннями від майбутнього уїк-енду: «Як і в Мексику, до Бразилії ми привозимо номінально більш м’які типи шин, порівняно з минулим роком, коли тут використовувався Hard, тож цілком вірогідно, що рекорд кола в Інтерлагосі буде побито. Тут коротке кільце, багато піт-стопів і обгонів, натовп уболівальників, закоханих у гонки, а погода обіцяє бути екстремальною – зазвичай гонка в Бразилії виходить дещо шаленою, а вибір стратегії та часу проведення піт-стопу має велике значення, бо дозволяє мінімізувати вплив трафіка».

Прогноз погоди традиційно для етапу в Бразилії обіцяє неспокійне життя командам – у п’ятницю й суботу висока імовірність дощу, в той час як в неділю вірогідність опадів становить лише 10%. При цьому і температура повітря буде скакати від +26С у перший і третій дні гоночного уїк-енду до +20С в суботу. Таким чином підготовка до гонки під час практик може виявитися малоефективною.

Новоспечений чемпіон не збирається скидати обертів і прагне продовжувати перемагати, тим паче, що Срібні стріли в Сан-Паулу і в попередні роки гібридної ери були непереможними. Тож зовсім не дивно, що саме Льюіса шанси на перемогу в Сан-Паулу котуються найбільше. Список фаворитів кваліфікації виглядає таким чином: Хемілтон – 1,80; Феттель – 5,00; Ферстаппен – 7,00; Боттас – 8,00; Ріккардо – 11,00 і Райкконен – 15,00. Аналогічним чином виглядає лінія на тріумф у гонці: Хемілтон – 2,00; Феттель – 4,50; Ферстаппен – 5,00; Ріккардо – 8,00; Боттас – 9,00 і Райкконен – 23,00.

Оскільки на головні питання чемпіонату відповіді вже відомі, то тепер залишається закрити другорядні. Хоча коли мова йде про місця в Кубку конструкторів і, як наслідок, суму призових за сезон, другорядними їх назвати не доводиться. Торо Россо, Рено і Хаас досі боряться за те, щоб опинитися вище своїх конкурентів і на останніх двох гонках варто чекати гарячої боротьби між ними. В свою чергу і в Мерседес є бажання вивести Боттаса у віце-чемпіони, обійшовши Феттеля, відставання від якого наразі становить 15 очок – немало, але й небагато. Особливо враховуючи провальну осінню кампанію німця. Для Срібних стріл це ж більше питання задоволення великого командного Еґо – в гібридні часи до цих пір пілоти Мерседес неодмінно чемпіонат завершували на двох перших позиціях, тож в Браклі хотіли б продовжити цю серію до чотирьох років. Разом із тим Срібні стріли вже збираються випробовувати низку рішень, підготовлених для наступного року. Тести з підвищеною відповідальністю – здається таким перефразом відомого футбольного вислову можна описати ситуацію.

Водночас дуже важливими з погляду продовження кар’єри Гран Прі стане для Верляйна та Хартлі. Німець практично на 100% у Заубер не залишиться і наразі для нього є шанс потрапити у Вільямс, але його треба заслужити. Брендон також шукає місце на наступний рік, адже Порше прощається з WEC й закриває свою програму, тож новозеландець повинен переконати Хельмута Марко і Хонду в тому, що саме він буде найкращим вибором для Торо Россо на наступний рік.

Іншими словами в Сан-Паулу нас чекає непередбачуваний етап, де фавориті добре відомі, але на другому плані події обіцяють бути можливо навіть ще цікавішими.

Гран Прі Бразилії, Сан-Паулу, Автодром ім. Хосе Карлуша Пасе (Інтерлагос), 10-12 листопада, п’ятниця – неділя

Довжина кола

Кіл в гонці

Дистанція

Найшвидше коло:

4,309 км

71

305,909 км

кваліфікація: 1:10.023 (2014, Ніко Росберг)

гонка: 1:11.473 (2004, Хуан-Пабло Монтойя)

Розклад сесій за київським часом:

Перша практика 14:00 – п’ятниця 10 листопада

Друга практика 18:00 – п’ятниця 10 листопада

Третя практика 15:00 – субота 11 листопада

Кваліфікація 18:00 – субота 11 листопада

Гонка 18:00 – неділя 12 листопада

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ

Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Комментарии 0
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.