Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 13 ноября 2017, 12:16
3978
3

Гран Прі Бразилії: перемога Феттеля!

Вигравши у Боттаса спринт до першого повороту, Себастьян тріумфував у гонці, де героями стали інші

| Обновлено 13 ноября 2017, 12:16
3978
3
Гран Прі Бразилії: перемога Феттеля!
Getty Images

Непередбачувана, зазвичай, осіння погода в Сан-Паулу цього разу змогла здивувати усіх учасників тим, що практично весь час асфальт був сухим, а ті краплі дощу, які зрідка падали на трасу, суттєво не впливали на ситуацію. Усі три тренування показали, що боротьба на чолі пелотону між трьома командами-фаворитами буде напрочуд щільною, хоча Срібні стріли й залишали за собою перші рядки протоколів.

Кваліфікація одразу почалася з найбільшої несподіванки – в 6-му повороті вилетів і розбив машину Хемілтон. Відтак головний претендент на поул вибув одразу. Вкрай напружена боротьба двох найкращих цього року команд зрештою завершилася на користь Боттаса, який і стартував з першої позиції. Позаду фіна на перших трьох рядах розташувалися Феттель, Райкконен, Ферстаппен, Перес і Алонсо.

Знову чимало пілотів отримали штрафи за заміну елементів силової установки або коробки передач. Зокрема, Гаслі 25 позицій, Хартлі та Ріккардо – по 10 і Стролл з Ерікссоном – по 5. А Льюіс Хемілтон гонку розпочинав з піт-лейн на машині з новою силовою установкою і набором свіжих шин, які так допомогли йому сьогодні.

Піреллі привезла до Бразилії шини Medium, Soft, SuperSoft, при цьому шинники добре розуміли, що найбільш жорсткий комплект навряд чи хтось буде використовувати. Відтак прогнозували тактику одного-двох піт-стопів у гонці, залежно від обставин. Шини Soft для початкової стадії гонки обрали Ріккардо, Ерікссон, Гаслі та Хемілтон, у той час як інші пілоти вибрали SuperSoft.

Старт гонки видався доволі драматичним: попри гарний старт Боттас програв позицію у першому повороті Феттелю, але якщо машини лідерів відділили сантиметри, то всередині пелотону без зіткнень не обійшлося. Магнуссен у другому повороті зачепив Макларен Вандорна, якого відкинуло на Ред Булл Ріккардо. На трасі з’явилися спочатку жовті прапори, а ще кількома миттєвостями пізніше і режим машини безпеки. Саме в цей час трасу не поділили Грожан з Оконом, машини яких опинилися за межами траси, проте Ромен гонку зміг продовжити, а Естебан – ні. Це був перший схід француза у його кар’єрі в Формулі 1, який стався у 27-й гонці Окона. В той же час гонка закінчилася для Вандорна та Магнуссена.

Спочатку пелотон проїжджав через піт-лейн, оминаючи місце першого зіткнення в гонці. Після 5-го кола було дано рестарт під час якого Масса обігнав Алонсо у боротьбі за п’яту позицію. Це був тільки початок їх довгої боротьби на трасі сьогодні. В той же час у квартеті лідерів змін не сталося, хоча всі намагалися переграти своїх опонентів. Хемілтон розпочав свій шлях нагору, обігнавши досить швидко Хартлі, Стролла, Ерікссона та Гаслі. Вже на початку 9-го кола британець був 10-м. Ще два кола і позаду Льюіса залишилися Сайнс з Хюлькенбергом – цьогорічний чемпіон виглядав нестримно. На тлі британця могло б здатися, що Ріккардо менш ефективно користається перевагами Ред Булл, але таке відчуття було оманою. Даніель так само невпинно проривався вгору, просто його поступ після зіткнення з Вандорном на першому колі починався з більш глибокого дна.

На чолі ж пелотону ситуація надовго стабілізувалася. Феттель від’їхав на безпечні майже 2 секунди від Боттаса, який віз 3 секунди Райкконену. Кімі скаржився на поведінку машини, а Ферстаппен – на фіна, говорячи, що застряг за Феррарі №7. Коли ж в боксах Мерседес попросили Валттері скоротити відставання від Феттеля, пілот Срібних стріл одразу відповів на це швидким колом. Потім ще додав, залишивши Себастьяну перевагу в півтори секунди.

Тим часом Хемілтон розібрався з дуетом Масса – Алонсо, який вів боротьбу за 5-те місце, тож за третину гоночної дистанції Льюіс з останнього місця піднявся на п’яту позицію. Після цього британець став їхати трасою швидше, ніж лідери, даючи зрозуміти, що як мінімум на подіум він ще претендуватиме. Це добре розуміли і в боксах Скудерії, повідомляючи час від часу Райкконену необхідну інформацію і нагадуючи фіну, що наприкінці гонки Льюіс його, скоріше за все, зможе наздогнати.

У боротьбі за перемогу ініціативу до своїх рук взяли Срібні стріли – вони першими покликали Боттаса на піт-стоп на 28-му колі. Підрізка майже вдалася, проте тільки майже, бо Скудерія відреагувала одразу й на наступному колі після свого піт-стопу Феттель виїхав буквально у 3 корпусах попереду Валттері. Коли ж ґуму поміняли Ферстаппену та Райкконену лідером гонки став Хемілтон!

Льюіс на шинах Soft звісно в бокси не поспішав, проте для нього почала складатися не надто приємна ситуація – британець уперся в трафік колових пілотів і став втрачати на цьому час. Та Срібні стріли не хотіли зарано кликати свого пілота в бокси, побоюючись, що Льюіс опиниться позаду Ріккардо і це призведе до ще більшої втрати часу й шансів поборотися за подіум. Зрештою, вічно їхати на стартовому комплекті ґуми було неможливо і на 44-му колі Хемілтон таки звернув в бокси, повернувши лідерство в гонці Феттелю. Ріккардо, якого так остерігалися в боксах Мерседес, теж поїхав за свіжими шинами, залишивши Льюісу чисту трасу для гонитви за Ферстаппеном.

15 кіл знадобилося Хемілтону на те, щоб наздогнати й обігнати Макса і це при тому, що після піт-стопу британця між ними було практично 10 секунд. Залишалося у Льюіса ще 12 кіл і 5 секунд відставання від Райкконена і місця на подіумі. Питання залишалося тільки в тому чи витримає SuperSoft на машині британця такий шалений темп, тим паче, що і Кімі став проїжджати свої найшвидші кола. За сім кіл Льюіс вже був на відстані DRS атаки, проте спочатку помилився у першому повороті, заблокувавши колеса. Після цього кожна наступна спроба наблизитися впритул до Феррарі ставала важчою – стан шин давався взнаки, до того ж Кімі так просто здаватися не збирався. До останнього повороту їх боротьба тримала усіх в напрузі – все ж таки Хемілтону не вистачило дещиці аби після старту з піт-лейн фінішувати на подіумі. Та попри це саме прорив Льюіса став найбільш яскравою сюжетною лінією сьогоднішньої гонки, за що британця уболівальники назвали «героєм дня».

Реальної ж боротьби за перемогу на останніх колах не вийшло – як Валттері не старався, але наблизитися до Себастьяна не зміг. Звісно за таких умов Феттель спокійно довів гонку до перемоги. П’ятої в сезоні та 47-ї в кар’єрі.

Ферстаппен, після того як його обігнав Хемілтон, поїхав в бокси, таким чином нідерландець убезпечив себе від потенційних проблем зі станом шин. Тим паче, що Макс не ризикував нічим, бо Ріккардо був занадто далеко. На свіжому комплекті SuperSoft Ферстаппен побив рекорд кола в гонці, який тримався 13 років!

Водночас якщо режисер трансляції більшою мірою концентрувався на боротьбі Хемілтона з Максом, а потім Кімі, то на трасі була ще одна дуже цікава та напружена дуель, що тривала досить довго. Алонсо їхав впритул позаду Масси, проте обігнати бразильця ніяк не міг. Головний козир Феліпе – силова установка Мерседес – працював безвідмовно, особливо проти агрегату Хонда, а без відчутної переваги на прямих Фернандо залишалося тільки вивчати конструкцію заднього крила Вільямс. У підсумку на радість трибунам ця дуель завершилася на користь Феліпе. До речі, обоє пілотів завдяки своєму фінішу в заліковій зоні змогли випередити в особистому заліку своїх молодих напарників.

В Кубку конструкторів боротьба між Торо Россо, Рено та Хаас триває і все вирішиться під час останньої гонки чемпіонату. Буде гаряче!

Фінал сезону вже традиційно прийматиме Абу-Дабі, чекати залишилося менше двох тижнів!

Гран Прі Бразилії

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

С. Феттель

Ferrari

1:31:26.260

1

2.

В. Боттас

Mercedes

+ 2.762

1

3.

К. Райкконен

Ferrari

+ 4.600

1

4.

Л. Хемілтон

Mercedes

+ 5.468

1

5.

М. Ферстаппен

Red Bull

+ 32.940

2

6.

Д. Ріккардо

Red Bull

+ 48.691

2

7.

Ф. Масса

Williams

+ 1:08.882

1

8.

Ф. Алонсо

McLaren

+ 1:09.363

1

9.

C. Перес

Force India

+ 1:09.500

1

10.

Н. Хюлькенберг

Renault

+ 1 коло

1

11.

К. Сайнс

Renault

+ 1 коло

1

12.

П. Гаслі

Toro Rosso

+ 1 коло

1

13.

М. Ерікссон

Sauber

+ 1 коло

1

14.

П. Верляйн

Sauber

+ 1 коло

1

15.

Р. Грожан

Haas

+ 2 кола

1

16

Л. Стролл

Williams

+ 2 кола

2

Найшвидше коло гонки: Макс Ферстаппен, Red Bull – 1:11.044 (63-тє коло)

Не фінішували:

Б. Хартлі

Toro Rosso

41 коло

силова установка

К. Магнуссен

Haas

1 коло

аварія

Е. Окон

Force India

1 коло

аварія

С. Вандорн

McLaren

1 коло

аварія

Особистий залік

1.

Л. Хемілтон

Mercedes AMG Petronas F1 Team

345

2.

С. Феттель

Scuderia Ferrari

302

3.

В. Боттас

Mercedes AMG Petronas F1 Team

280

4.

Д. Ріккардо

Red Bull Racing

200

5.

К. Райкконен

Scuderia Ferrari

193

6.

М. Ферстаппен

Red Bull Racing

158

7.

С. Перес

Sahara Force India F1 Team

94

8.

Е. Окон

Sahara Force India F1 Team

83

9.

К. Сайнс

Scuderia Toro Rosso / Renault Sport Formula 1 Team

54

10.

Ф. Масса

Williams Martini Racing

42

11.

Л. Стролл

Williams Martini Racing

40

12.

Н. Хюлькенберг

Renault Sport Formula 1 Team

35

13.

Р. Грожан

Haas F1 Team

28

14.

К. Магнуссен

Haas F1 Team

19

15.

Ф. Алонсо

McLaren Honda Formula 1 Team

15

16.

С. Вандорн

McLaren Honda Formula 1 Team

13

17.

Д. Палмер

Renault Sport Formula 1 Team

8

18.

П. Верляйн

Sauber F1 Team

5

19.

Д. Квят

Scuderia Toro Rosso

5

 

Кубок конструкторів

1.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Mercedes

625

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

495

3.

Red Bull Racing

TAG Heuer

358

4.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

177

5.

Williams Martini Racing

Mercedes

82

6.

Scuderia Toro Rosso

Renault

53

7.

Renault Sport Formula 1 Team

Renault

49

8.

Haas F1 Team

Ferrari

47

9.

McLaren Honda Formula 1 Team

Honda

28

10.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

В’ячеслав КОБРЖИЦЬКИЙ

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Призовые сборной Украины, ультиматум Ротаня, Зинченко спас болельщика
Другие виды | 28 марта 2024, 07:00 0
Призовые сборной Украины, ультиматум Ротаня, Зинченко спас болельщика

Главные новости за 27 марта на Sport.ua

ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же
Футбол | 27 марта 2024, 14:39 7
ВИДЕО. Фанат бросил Зинченко телефон, Александр ответил тем же

Болельщики очень хотели получить общую фотографию с капитаном сборной Украины

Комментарии 3
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Oleg Savchuk
Приємно коли статті на рідній мові нашої країни, так тримати
Sonnenaufgang
Якщо б ще й відеотрансляції були на українській мові було б взагалі супер. А читати, кто кого обігнав - це рівень початку XX-го сторіччя.