Поддержать украинских военных и людей, пострадавших из-за войны

Формула 1
| Обновлено 26 ноября 2017, 21:26
5184
5

Гран-прі Абу-Дабі виграли Боттас та Mercedes

Сезон у Формулі 1 завершено

| Обновлено 26 ноября 2017, 21:26
5184
5
Гран-прі Абу-Дабі виграли Боттас та Mercedes
Оф. твиттер Формулы 1
Фінальний етап сезону цього разу не став вирішальним у боротьбі за титули, але низка другорядних питань, зокрема про те, хто стане віце-чемпіоном й остаточний розподіл місць в Кубку конструкторів, залишалися. Боттас зберігав шанси на друге місце в чемпіонаті, але відставання від Феттеля становило 22 очки – забагато як для одного етапу. Торо Россо, залишившись без Сайнса і Квята, підпустила Рено і Хаас впритул, тож і тут все вирішувала сьогоднішня гонка. Гонка, в якій ми востаннє бачили машини без Halo або іншої системи захисту голови пілота.
 
Під час тренувань стало зрозуміло, що головними претендентами на перемогу будуть Срібні стріли, а також те, що в гонці нас чекатиме один плановий піт-стоп. Залишалося тільки дочекатися підтвердження цього.
 
В кваліфікації пілоти Мерседес підтвердили свою швидкість результатом – Валттері виграв поул, а Льюіс здобув місце поруч на першому ряді. Позаду на другому стартовому ряді опинилися Феттель і Ріккардо, на третьому – Райкконен і Ферстаппен. Великих несподіванок кваліфікація не принесла, більше того стартове поле повністю відповідало її результатам. Брендон Хартлі, який отримав штраф за заміну елементів силової установки, все-одно кваліфікувався останнім.
 
По завершенні кваліфікації в Піреллі прогнозували, що команди оберуть варіант з одним піт-стопом в гонці. Самі ж шинники на Яс Маріну привезли свої три найбільш м’які комплекти. Якщо Верляйн, Ерікссон і Харлті обрали SuperSoft, то всі інші пілоти – UltraSoft.

 
Старт гонки вийшов на диво спокійним – попри велике бажання пілотів обігнати опонентів перша десятка дебютне коло завершила на своїх стартових позиціях, а всі зміни відбулися у другому десятку. Зокрема, помилився Магнуссен у 3-му повороті через що його машину розвернуло й данець відкотився у хвіст пелотону. Проблеми з шинами коштували кількох місць і Вандорну.
 
Суперечливий епізод стався під час боротьби Хюлькенберга з Пересом – німець помилився на гальмуванні і виїхав за межі траси, повернувшись попереду Серхіо, який у свою чергу поворот також не ідеально пройшов. Ніко не став повертати позицію, вважаючи, що Чеко не залишив йому місця на трасі. У підсумку в ситуацію втрутилися стюарди, оштрафувавши німця на 5 секунд під час майбутнього піт-стопу.
 
На 6-му колі відбулася класична для сучасної Яс Маріни дуель з не менш передбачуваними результатами – Грожан обігнав Стролла наприкінці першої з двох довгих прямих, проте вже на другій канадець за допомогою DRS позицію повернув. На найближчі кілька кіл саме боротьба цих пілотів була найцікавішим з того, що відбувалося на трасі. Зрештою завершилося це протистояння тим, що Ромен таки дотис Ленса, після чого канадець поїхав в бокси за свіжим комплектом шин. Після цього увагу можна було перемикати на боротьбу Алонсо з Массою за десяту позицію, яку займав бразилець. Між пілотами було менше секунди, але навіть DRS не допомагала Фернандо на прямих.

На чолі пелотону стояв штиль – Боттас потрохи довів свою перевагу над напарником до 2 секунд. Серед шести машин лідерів найменшим було відставання Ферстаппена від Райкконена, Макс навіть скаржився команді, що Кімі його стримує, а сам він може їхати помітно швидше. На містку Ред Булл вирішили довго не чекати і на 15-му колі нідерландець поїхав за новими шинами й отримав SuperSoft. Феррарі відреагувала миттю й на наступному колі на піт-стоп заїхав Кімі. Незважаючи на те, що механіки Ред Булл були швидшими за своїх «червоних» опонентів, Макс опинився позаду Окона, втратив час, що і дозволило Райкконену повернутися на трасу попереду. Тож цього разу підрізка не спрацювала. При цьому тепер уже фін став загрозою для «енергетиків», а саме для Ріккардо. Та Даніель після свого піт-стопу повернувся на трасу попереду Кімі, але ненадовго. Для австралійця сезон закінчився на 22-му колі, коли він змушений був через проблеми з гідравлікою зупинити машину в районі п’ятого повороту. Три сходи в чотирьох останніх гонках сезону – доволі сумне завершення сезону для Даніеля.

 
Після піт-стопів лідерів, які не призвели до змін позицій, ситуація в гонці стала набагато веселішою, бо Хемілтон всерйоз взявся за напарника. Льюіс їхав позаду уже менше ніж в секунді, але навіть на прямих цього було недостатньо. Крім того, якщо на першому-другому секторах британець був швидшим, то на третьому перевага була за Валттері. Та в гонитві за Боттасом стався тайм-аут – це британець невдало зайшов у 17-й поворот, заблокував шини та виїхав за межі траси, втративши на цьому близько секунди.
 
Боротьба Алонсо з Массою, що тривала по суті ще з минулої гонки завершилася одразу після піт-стопу бразильця. Хоча Феліпе й повернувся на трасу попереду, але Фернандо опинився занадто близько й на довгій прямій перед 8-м поворотом пройшов Вільямс! Контратака Масси на наступній прямій результативною не стала, тож іспанець потрохи поїхав у відрив, більше не даючи шансів екс-напарнику.
 
Боротьба Рено і Торо Россо за шосту позицію в Кубку конструкторів зводилася до того, чи зможуть «жовто-чорні» відіграти своє відставання – у Гаслі з Хартлі реальних шансів на фініш у топ-10 сьогодні не було. Тож завдання, насамперед у Хюлькенберга, було таким – фінішувати сьомим, що йому успішно вдавалося протягом більшої частини гонки. Навіть 5-секундний штраф не стримав німця – до піт-стопу Ніко встиг відірватися від Переса на достатню відстань, повернувшись на трасу попереду Форс Індії мексиканця. А після сходу Ріккардо та завершення усіх піт-стопів Хюлькенберг їхав уже на 6-й позиції! До середини гонки команда з Енстоуна небезпідставно могла розраховувати і на те, що Сайнс також фінішує в десятці. От тільки для цього механікам треба було під час піт-стопа іспанця прикрутити усі колеса, включно з переднім лівим! Через таку помилку гонка для Карлоса закінчилася також достроково. Водночас Ніко продовжував «везти» потрібний команді результат.
 
За десять кіл до фінішу млява боротьба тривала між Срібними стрілами за перемогу і Ферстаппеном з Райкконеном за 4-те місце – Льюіс не втрачав надій і продовжував переслідувати напарника, хоча відставання було 1,2 секунди. Аналогічно складалася і боротьба Кімі з Максом – в межах півтори секунди, але водночас далеко від реальної боротьби за позицію. Ситуація кардинально змінилася на 49-му колі – Боттас наздогнав колового Алонсо і трохи помилився, що дозволило Хемілтону одразу ж опинитися на дистанції DRS атаки. Щоправда, це не допомагало і досить швидко відрив знову зріс – це вже Валттері проїхав кілька поспіль найшвидших кіл, а Льюіс навпаки дещо скинув темп. І тільки Ферстаппен продовжував їхати позаду Райкконена, але так само безрезультатно.
 
Зрештою не найцікавішу в сезоні гонку упевнено до перемоги довів Боттас позаду якого фінішували Хемілтон і Феттель. Для фіна це був третій тріумф в сезоні та кар’єрі, а також перший хет-трик. Хоч Валттері свою задачу на уїк-енд виконав, але віце-чемпіоном став таки Себастьян, але ж це було прогнозовано. Тож уперше за гібридну турбоеру пілоти Мерседес не стали першим і другим в особистому заліку.
 
Після фінішу гонки настав час феєрверків та «пончиків», які крутили і переможець гонки Боттас, і цьогорічний чемпіон Хемілтон, і Масса, для якого це був останній фініш в кар’єрі пілота Формули 1! Примітно, що ці троє зупинилися на стартовій прямій перед трибунами, вітаючи уболівальників.

 
Схід Ріккардо дозволив Райкконену, який сьогодні їхав в режимі економії пального і контролював відрив від Ферстаппена, обійти австралійця в особистому заліку. Ніко Хюлькенберг фінішував шостим і цей результат дозволив Рено випередити Торо Россо в Кубку конструкторів, а сам Ніко став 10-м в особистому заліку, обійшовши на фінішу сезону обох пілотів Вільямс. Останню гонку для альянсу Макларен Хонда можна вважати в цілому непоганою, адже Фернандо зумів фінішувати дев’ятим.
 
По завершенні гонки також було представлено і новий логотип Формули 1, який на думку Liberty Media є кращим за той, що використовувався протягом кількох останніх десятиліть.

 
На цьому сезон 2017 завершено. Нас ще чекають наступного тижня дводенні тести, ну а після різдвяно-новорічних свят презентації нових машин і зимові тести. А до Гран Прі Австралії 2018 – 17 тижнів, які пролетять досить швидко!
 
Гран Прі Абу-Дабі
 

 

Пілот

Команда

Час

Піт

1.

В. Боттас

Mercedes

1:34:14.063

1

2.

Л. Хемілтон

Mercedes

+ 1.832

1

3.

С. Феттель

Ferrari

+ 21.709

1

4.

К. Райкконен

Ferrari

+ 41.156

1

5.

М. Ферстаппен

Red Bull

+ 43.151

1

6.

Н. Хюлькенберг

Renault

+ 1:19.535

1

7.

C. Перес

Force India

+ 1:26.557

1

8.

Е. Окон

Force India

+ 1:30.012

1

9.

Ф. Алонсо

McLaren

+ 1 коло

1

10.

Ф. Масса

Williams

+ 1 коло

1

11.

Р. Грожан

Haas

+ 1 коло

1

12.

С. Вандорн

McLaren

+ 1 коло

1

13.

К. Магнуссен

Haas

+ 1 коло

1

14.

П. Верляйн

Sauber

+ 1 коло

1

15.

Б. Хартлі

Toro Rosso

+ 1 коло

1

16

П. Гаслі

Toro Rosso

+ 1 коло

1

17.

М. Ерікссон

Sauber

+ 1 коло

1

18.

Л. Стролл

Williams

+ 1 коло

3

Найшвидше коло гонки: Валттері Боттас, Mercedes – 1:40.650 (52-ге коло)
 
Не фінішували:

К. Сайнс

Renault

32 коло

незакріплене колесо

Д. Ріккардо

Red Bull

21 коло

гідравліка

Особистий залік:
 

1.

Л. Хемілтон

Mercedes AMG Petronas F1 Team

363

2.

С. Феттель

Scuderia Ferrari

317

3.

В. Боттас

Mercedes AMG Petronas F1 Team

305

4.

К. Райкконен

Scuderia Ferrari

205

5.

Д. Ріккардо

Red Bull Racing

200

6.

М. Ферстаппен

Red Bull Racing

168

7.

С. Перес

Sahara Force India F1 Team

100

8.

Е. Окон

Sahara Force India F1 Team

87

9.

К. Сайнс

Scuderia Toro Rosso / Renault Sport Formula 1 Team

54

10.

Н. Хюлькенберг

Renault Sport Formula 1 Team

43

11.

Ф. Масса

Williams Martini Racing

43

12.

Л. Стролл

Williams Martini Racing

40

13.

Р. Грожан

Haas F1 Team

28

14.

К. Магнуссен

Haas F1 Team

19

15.

Ф. Алонсо

McLaren Honda Formula 1 Team

17

16.

С. Вандорн

McLaren Honda Formula 1 Team

13

17.

Д. Палмер

Renault Sport Formula 1 Team

8

18.

П. Верляйн

Sauber F1 Team

5

19.

Д. Квят

Scuderia Toro Rosso

5

20.

М. Ерікссон

Sauber F1 Team

0

21.

Б. Хартлі

Scuderia Toro Rosso

0

22.

П. Гаслі

Scuderia Toro Rosso

0

23.

А. Джовінацці

Sauber F1 Team

0

24.

Д. Баттон

McLaren Honda Formula 1 Team

0

25.

П. Ді Реста

Williams Martini Racing

0

Кубок конструкторів:
 

1.

Mercedes AMG Petronas F1 Team

Mercedes

668

2.

Scuderia Ferrari

Ferrari

522

3.

Red Bull Racing

TAG Heuer

368

4.

Sahara Force India F1 Team

Mercedes

187

5.

Williams Martini Racing

Mercedes

83

6.

Renault Sport Formula 1 Team

Renault

57

7.

Scuderia Toro Rosso

Renault

53

8.

Haas F1 Team

Ferrari

47

9.

McLaren Honda Formula 1 Team

Honda

30

10.

Sauber F1 Team

Ferrari

5

 

Источник Sport.ua
Оцените материал
(1)
Сообщить об ошибке

Если вы нашли ошибку, пожалуйста, выделите фрагмент текста и нажмите

Настроить ленту
Настройте свою личную ленту новостей

ВАС ЗАИНТЕРЕСУЕТ

Впервые в карьере. Ястремская вырвала победу в матче после 0:6 в 1-м сете
Теннис | 25 апреля 2024, 16:22 22
Впервые в карьере. Ястремская вырвала победу в матче после 0:6 в 1-м сете

Даяна чудесным образом сумела переиграть Эмилиану Аранго в Мадриде

ВИДЕО. Автомобиль врезался в толпу зрителей в Шри-Ланке. 7 погибших
Авто/мото | 24 апреля 2024, 05:00 0
ВИДЕО. Автомобиль врезался в толпу зрителей в Шри-Ланке. 7 погибших

Семь зрителей погибли, еще 21 человек был госпитализирован с травмами

Комментарии 5
Введите комментарий
Вы не авторизованы
Если вы хотите оставлять комментарии, пожалуйста, авторизуйтесь.
Hassassin
Наступного тижня з високою вірогідністю матиму можливість поспілкуватися з Ріккардо в рамках одного заходу для медіа, тому пишіть в коментах питання до Даніеля - кілька найцікавіших я йому поставлю, а відповіді будуть опубліковані тут на сайті в окремому матеріалі.
hybrid
а логотип як логотип, не гірший і не кращий. просто сенсу міняти не дуже бачу.
Hassassin
Я теж так думав протягом перших 5 хвилин як побачив. Просто всі звикли до старого, якому десь років 25. Не такий він і поганий нсправді.
Chupakabra86
Новий логотип - отстой !